Vanilková bábovka je asi ta nejvíc tradiční bábovka, kterou si české domácnosti vychutnávají. Ale takovou, jakou peče Zdenda jste určitě ještě neochutnali. Do těsta k základu se totiž přidává vanilkový pudink, vanilkový cukr a pro vláčnou chuť bábovky i trocha vaječného creamu (ano, toho, který tvoří podstatnou část vaječno-likérové bábovky, o které jste si mohli přečíst v předchozím díle o bábovkách).
Vanilka je vlastně popínavá teplomilná orchidej – věděli jste to? Plodem je úzká válcovitá tobolka, které dosahuje délky zhruba 16-30 cm a obsahuje spoustu drobných semen. Rostlina má tzv. vzdušné kořeny, kterými se přichytává nejčastěji k povrchu kůry stromů. Vanilka obsahuje látku zvanou vanilin, která jí dodává sladkou chuť a příjemnou vůni.
Vzhledem k tomu, že vanilka má mimo jiné tu vlastnost, že povzbuzuje při únavě a vyčerpání, ovlivňuje mozkovou činnost a zklidňuje nervovou soustavu, tak je úplně ideální odměnou při náročném dni. Objednejte si ji třeba na nadcházející trhy, nebo i jen tak – domů, či na jedno z výdejních míst. Věřte, že určitě neprohloupíte. Doma nebo v práci si pak k ní udělejte čaj nebo kávu, v horkých dnech třeba ledovou limonádu a budete nadmíru spokojeni.