Cukr, káva, limonáda, čaj, RUM – bum! Jistě, tuto dětskou hru všichni dobře známe. A já Vás tímto úvodem vítám u dalšího pátečního povídání o mých bábovkách. Dnes, jak caps lock napověděl, se podíváme na rumovou bábovku, aneb pokračujeme v alkoholovém opojení.
Rum může být např. „rychlou univerzální medicínou“ (zdravíme fanoušky seriálu Comeback), ale jinak se jedná o alkoholický nápoj, který je destilován z melasy nebo ze šťávy, které jsou získávány z cukrové třtiny. Destilát pak je čirou tekutinou, která se nechává zrát v barelech, nejlépe v dubových sudech. Původ slova rum není doposud známý – odborníci ale nejčastěji uvádějí dvě možnosti. Dle první je odvozen od slova „rumbellion“, což anglicky znamená „velký ruch“ (jo, ten se při větší konzumaci dělá). A podle druhé se slovo rum odvozuje od latinského názvu „Saccharum offcinarum“, což je v překladu pojmenování pro cukrovou třtinu.
Pojďte si uvařit kávu, dát si limonádu nebo čaj a zakousněte se do rumové bábovky. K základu přimícháváme cukr s rumovou příchutí (ano, existují i jiné druhy než jen skořicový cukr, věděli jste to?) a také aroma rumu. Tato kombinace utváří onu nezaměnitelnou vynikající chuť Zdendovy rumové bábovky. Zkuste ji objednat do práce, určitě bude mít u kolegů i vedení úspěch – a lepší náladu zaručenou.